Het doula-traject: de basis

Voorbereiding op je bevalling 

​Tijdens je zwangerschap ontmoeten we elkaar tijdens twee privésessies, waarin we elkaar leren kennen, dieper ingaan op jouw / jullie wensen, en om af te stemmen op je bevalling. Eén van de sessies kan voorafgaan door een bezoek aan je vroedvrouw, verloskundige of gynaecoloog als je met hem/haar je geboorteplan gaat bespreken, zodat je jouw hele geboorteteam op één lijn hebt. Vanuit mijn achtergrond als coach kan ik je bovendien ruimte bieden om stil te staan bij deze verandering in je leven, wat dat met je doet en voor jou betekent. Het is altijd mogelijk om extra sessies bij te boeken. Neem eens een kijkje bij diensten, om te zien wat er allemaal nog meer mogelijk is (o.a. zwangerschapsmassage en -coaching) om jouw doulatraject compleet te maken. 

Continue begeleiding

Tijdens de gehele periode van zwangerschap, bevalling en kraamtijd kun je mij bellen en/of mailen. Vanaf dat je 37 weken zwanger bent, ben ik 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Als je bevalling dan begint, kom ik naar je toe zodra je mij nodig hebt. Het kan goed zijn dat je in die spannende periode vlak voor de bevalling graag wil dat ik langskom voor extra steun en vertrouwen. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Tijdens je bevalling 

Tijdens je bevalling kom ik wanneer jij me nodig hebt en blijf ik bij je. Hoe lang je bevalling ook duurt en totdat de baby is geboren en erna, zolang als jij graag wilt. Als doula ben ik er voor emotionele en mentale steun voor jou en je partner. Die steun kan zowel 'hands on' als 'hands off' zijn, afgestemd op jullie wensen. Ik reageer vooral op wat jij nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan liefdevol aanwezig zijn, medeleven, begripvolle en steunende woorden, aanmoedigen, je hand vasthouden, (voet)massage, acupressuur, je herinneren aan jouw wensen voor deze bevalling en aan de kracht, liefde en wijsheid die in je zit.

Wat ik als doula NIET doe:

Als doula verricht ik GEEN medische handelingen

Medische handelingen mogen alleen - na jouw uitdrukkelijke toestemming - worden verricht door je zorgverlener: je vroedvrouw, verloskundige, verpleegkundige of gynaecoloog. 

Ik neem GEEN beslissingen voor jou 

Het is jouw bevalling, jouw lichaam, en dus beslis jij ten allen tijde waar, hoe en met wie jij wenst te bevallen. Wel kan ik je attenderen op en informeren over de verschillende mogelijkheden die er zijn.

Borstvoeding 

Ik ben geen lactatiekundige, maar wel ervaringsdeskundige. Als je wil kan ik je hands off supporten tijdens de eerste keer aanleggen. Als je hands on support wenst of problemen ondervindt, kan ik je helpen om te zorgen dat er zo snel mogelijk een lactatiekundige komt.

Bezoek in de kraamtijd 

In of na de kraamtijd bezoek ik jullie nog één keer, om je bevalling na te bespreken en luisterend oor te zijn voor wat jullie in die bijzondere - en voor veel ouders ook intense - tijd ook maar bezighoudt. Ook in de kraamtijd bied ik een aantal fijne extra's aan.

Doorverwijzen

Mocht je aanvullende hulp en steun nodig hebben, dan kan ik je doorverwijzen. In regio Haarlem heb ik contact met verschillende professionals, zoals een lactatiekundige, osteopaat, acupuncturist, haptotherapeut, yogadocent, draagdoekconsulent, zwangerschapsmasseur, babymassage-docent etc., allemaal gespecialiseerd in zwangerschap, geboorte en kraamtijd.

Vrijblijvend kennismaken 

Het gaat om je bevalling, één van de meest bijzondere momenten in je leven. Daar wil je alleen maar iemand bij hebben met wie het klikt. We spreken dus sowieso een keer vrijblijvend en kosteloos af om kennis te maken. Pas na deze afspraak zeggen we allebei ja of nee tegen dit traject.

Ik kom NIET tussen jou en je partner

Het is jullie kindje, jullie ervaring, jullie verhaal. In de voorbereidende sessies spreek ik met jullie allebei en ik bereid ik jullie samen voor op de naderende bevalling. We stemmen af wat jij van elk van ons nodig gaat hebben om je optimaal gesteund te voelen. Ik kan je partner vertellen en laten zien wat hij/zij kan doen om jou te ondersteunen (rust bewaken, weeën opvangen, bevalhoudingen, massage, etc..). Tijdens de bevalling doe ik wat nodig is om jullie het zoveel mogelijk samen te doen op de manier die bij jullie past.

Ik spreek NIET namens jou met je zorgverlener

In de eerste plaats spreek jijzelf met je zorgverlener. Je kunt met je partner afspreken dat hij/zij dat doet op momenten dat je daar zelf niet meer toe in staat zou zijn. Ik spreek met jou en kan je tijdens je zwangerschap en bevalling wel herinneren aan jouw wensen en voorkeuren, zoals je die in je bevalplan hebt opgenomen.

Ik vermijd het om mijn eigen voorkeuren op jou te projecteren

Jouw wensen en voorkeuren staan centraal. Thuis of in het ziekenhuis, wel of geen pijnmedicatie, in bad, bed, baarkruk of waar dan ook: dat is allemaal aan jou en wat je ook kiest of hoe vaak je ook van gedachte verandert, ik volg je en steun je daarin. 

Prijs

De basisprijs voor het dit doula-traject, inclusief twee sessies tijdens de zwangerschap en één tijdens de kraamtijd, telefonische bereikbaarheid gedurende de weken rondom de geboorte en aanwezigheid bij je gehele bevalling, is 850 euro.

 

Als je mij als doula kiest, kun je voor een aangepast tarief gebruik maken van mijn aanvullende diensten, zoals coaching, massage en zwangerschapsdans.

Voor reiskosten buiten Haarlem reken ik 19 cent per kilometer als ik met de auto kom en parkeerkosten; of de kosten voor 2e klas openbaar vervoer.

© 2017 door Monique van der Werff

Praktijk Eja - KvK nr.71539425

Haarlem, Noord-Holland

Praktijk

EJA

Telefoon: 06-50736769

Mail: info@praktijkeja.nl

Haarlem, Noord-Holland

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon