Doulaservice - wat is het?

Voorbereiding op je bevalling 

​Tijdens je zwangerschap leren we elkaar uitgebreid kennen. In onze voorbereidende afspraken draait het om jou, hoe je je voelt en stemmen we af op jouw bevalling. Er is ruimte voor al je vragen en we gaan praktsch aan de slag met massage, ontspanning, omgaan met baringspijn, bevalhoudingen, partnersteun, luisteren naar je lijf, vragen om wat je nodig hebt, en waar jij nog maar verder behoefte aan hebt. Als je wil, ga ik een keer mee naar jouw zorgverlener, bijvoorbeeld om je geboorteplan te bespreken. 

Steun tijdens je bevalling 

Tijdens je bevalling kom ik wanneer jij me nodig hebt en blijf ik bij je. Hoe lang je bevalling ook duurt en totdat de baby is geboren en erna, zolang als jij graag wilt. Als doula ben ik er voor fysieke, emotionele en mentale steun voor jou en je partner. Die steun kan - afgestemd op jouw wensen - bestaan uit:  liefdevol aanwezig zijn, je zien en horen, massage, medeleven, begripvolle en steunende woorden, aanmoedigen, je hand vasthouden, acupressuur, natuurlijke pijnbestrijding (ik beschik over een bevalbad en een Tens-apparaat), Ik ben er om je innerlijke proces te volgen en je door mentale, emotionele en fysieke blokkades heen te helpen. Als het niet gaat zoals je hoopt, help ik je om ruimte te maken voor de gevoelens die daarbij horen. Ik ben er om en je te herinneren aan jouw wensen voor deze bevalling. En als je het zelf even vergeet, herinner ik je aan de kracht, liefde en wijsheid die in je zit. Ik zorg dat jij krijgt wat je nodig hebt om jouw belangrijke werk te doen van het baren van jouw baby.

Borstvoeding 

Ik ben geen lactatiekundige, maar wel ervaringsdeskundige. Als je wil kan ik je hands off supporten tijdens de eerste keer aanleggen. Als je hands on support wenst of problemen ondervindt, kan ik je helpen om te zorgen dat er zo snel mogelijk een lactatiekundige komt.

Bezoek in de kraamtijd 

In of na de kraamtijd bezoek ik jullie nog één keer, om je bevalling na te bespreken en luisterend oor te zijn voor wat jullie in die bijzondere - en voor veel ouders ook intense - tijd ook maar bezighoudt. Ook in de kraamtijd bied ik een aantal fijne extra's aan.

Doorverwijzen

Mocht je aanvullende hulp en steun nodig hebben, dan kan ik je doorverwijzen. In regio Haarlem heb ik contact met verschillende professionals, zoals een lactatiekundige, osteopaat, acupuncturist, haptotherapeut, yogadocent, draagdoekconsulent, zwangerschapsmasseur, babymassage-docent etc., allemaal gespecialiseerd in zwangerschap, geboorte en kraamtijd.

Vrijblijvend kennismaken 

Het gaat om je bevalling, één van de meest bijzondere momenten in je leven. Daar wil je alleen maar iemand bij hebben met wie het klikt. We spreken dus sowieso een keer vrijblijvend en kosteloos af om kennis te maken. Pas na deze afspraak zeggen we allebei ja of nee tegen dit traject.

Wat ik als doula NIET doe:

Als doula verricht ik GEEN medische handelingen

Medische handelingen mogen alleen - na jouw uitdrukkelijke toestemming - worden verricht door je zorgverlener: je vroedvrouw, verloskundige, verpleegkundige of gynaecoloog. 

Ik neem GEEN beslissingen voor jou 

Het is jouw bevalling, jouw lichaam, en dus beslis jij ten allen tijde waar, hoe en met wie jij wenst te bevallen. Wel kan ik je attenderen op en informeren over de verschillende mogelijkheden die er zijn.

Ik kom NIET tussen jou en je partner

Het is jullie kindje, jullie ervaring, jullie verhaal. In de voorbereidende sessies spreek ik met jullie allebei en ik bereid ik jullie samen voor op de naderende bevalling. We stemmen af wat jij van elk van ons nodig gaat hebben om je optimaal gesteund te voelen. Ik kan je partner vertellen en laten zien wat hij/zij kan doen om jou te ondersteunen (rust bewaken, weeën opvangen, bevalhoudingen, massage, etc..). Tijdens de bevalling ben ik aanwezig op de manier die bij jullie past.

Ik spreek NIET namens jou met je zorgverlener

In de eerste plaats spreek jijzelf met je zorgverlener. Je kunt met je partner afspreken dat hij/zij dat doet op momenten dat je daar zelf niet meer toe in staat zou zijn. Ik spreek met jou en kan je tijdens je zwangerschap en bevalling wel herinneren aan jouw wensen en voorkeuren, zoals je die in je bevalplan hebt opgenomen.

Ik vermijd het om mijn eigen voorkeuren op jou te projecteren

Jouw wensen en voorkeuren staan centraal. Thuis of in het ziekenhuis, wel of geen pijnmedicatie, in bad, bed, baarkruk of waar dan ook: dat is allemaal aan jou en wat je ook kiest of hoe vaak je ook van gedachte verandert, ik volg je en steun je daarin. 

© 2017 door Monique van der Werff

Praktijk Eja - KvK nr.71539425

Haarlem, Noord-Holland

Praktijk

EJA

Telefoon: 06-50736769

Mail: info@praktijkeja.nl

Haarlem, Noord-Holland

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon