Ervaringsverhalen

 

Hieronder lees je de verhalen van mensen voor wie ik er heb mogen zijn.

Het voelt als een voorrecht om zo betrokken te mogen zijn voor, tijdens en na zo'n belangrijke gebeurtenis in hun leven. Al deze ervaringen zijn me zeer dierbaar.

Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik ze hier mag delen.

Laat je inspireren door hun moed om hun proces ten volle aan te gaan.

 

"Monique benadert je op een heel warme maar ook doortastende toon. Waardoor ze in staat is vrij snel je onzekerheden of angsten in kaart te brengen én aan te pakken. En je daarmee simpelweg veel vertrouwen in jezelf en de geboorte van je kindje te geven. In mijn geval heeft ze me geholpen om me voor te bereiden op een geplande keizersnede. Hoewel ik daar in mijn onwetendheid vooral een chirurgisch beeld bij had, liet ze me inzien dat een keizersnede net zo’n intense beleving van het grote wonder van geboorte kan zijn. En vooral ook hoe ik daar juist met een heel wakker bewustzijn van kon gaan genieten. Met heel praktische tips heeft ze me geholpen hoe ik binnen het medische circus van een keizersnede toch ook zelf enige regie kon houden. En de geboorte van mijn fantastische tweede zoon is precies geweest zoals ik hoopte. Een wakkere, prachtige, rijke en intieme ervaring. Monique heeft me absoluut geholpen om dit zo mooi te kunnen beleven." 

Nita

"Monique was voor ons van enorm toegevoegde waarde tijdens zowel de voorbereidings- als bevallingsfase. Tijdens de voorbereidende sessies heeft Monique ons voorgelicht over allerlei mogelijkheden en keuzes tijdens de bevalling waar wij zelf geen weet van hadden. Zij heeft ons laten nadenken over onze individuele wensen en verwachtingen ten aanzien van de bevalling. Doordat we beide alle scenario's visualiseerden en met elkaar bespraken, voelden we ons een nog hechter team. Ook heeft zij waardevolle oefeningen met ons gedaan, meer oefeningen dan tijdens de reguliere zwangerschapscursus. Tijdens de bevalling bleek de rebozo voor ons een uitkomst. Zonder de rebozo was ons mannetje waarschijnlijk niet zonder medisch ingrijpen ter wereld gekomen."

 

Martine en Michiel

"We are an expat family with two wonderful twin babies, Koral and Ellin. 

We are very happy that we met Monique and that we had her as our doula.

Our process of preparation for their birth was difficult: there were a lot of sudden changes and disappointments, since along the way more and more of our desires could not be realised. Finally our babies were born through a planned C-section and it was totally not what we had dreamed of. Monique helped us to go through all of these changes, accept them and make the birth of our babies a beautiful experience.

Now I can say that this hour in the operating room was the most beautiful hour of my life, even though I dreamt about a cosy, natural birth in water. I recall the C-section not as an operation, but as a wonderful moment when my babies were born and Monique had a big part in it.

 

Monique was there for us before and after the birth, she stayed for several hours. Her presence was calming and comforting. Her help didn’t end with the birth of our little angels: she also tried to make the postpartum period easier for us – as we are an expat couple and our closest friends and relatives live far away, she arranged for us different types of help. Now, several weeks after the birth, she is still there for us – always ready to help and advise."

 

Karina and Meiyer 

Met gemengde gevoelens keek ik terug op mijn eerste bevalling. Een impactvolle ervaring waarbij ik de emotionele steun van mijn zorgverleners erg gemist had. Zodra ik in verwachting was van ons tweede kindje wist ik dat ik het dit keer anders aan wilde pakken. In onze zoektocht naar iemand om ons daarin te begeleiden kwamen we bij de praktijk van Monique terecht.

 

We zijn met Monique een prachtig en waardevol traject aangegaan, wat er voor gezorgd heeft dat ik dit keer heel anders terug kan kijken op de bevalling. Na een prettige kennismaking hebben we voorafgaand aan de geboorte van onze zoon vier afspraken gehad waarbij we onze wensen en verwachtingen bespraken. Monique nam ruim de tijd om écht te luisteren en ons te leren kennen. Met haar steun en kennis kwamen we tot een bevalplan waar ik volledig achter kon staan en wat me weer vertrouwen gaf in de komende bevalling. Toen ik in de week voorafgaand aan de uitgerekende datum even het vertrouwen kwijt was stond Monique binnen een dag op de stoep om ons weer moed in te praten. 

 

Monique is enorm gepassioneerd en brengt veel kennis over zwangerschap en bevallen met zich mee. Ze kan zich ontzettend goed aanpassen aan de mensen om zich heen, en wist daardoor heel goed wanneer ze in moest springen, en wat ze juist aan mij, mijn partner of mijn zorgverleners kon overlaten. Ondanks dat ook mijn tweede bevalling behoorlijk intensief was, heb ik hierin het gevoel gehad dat ik en mijn partner veel beter wisten wat we (niet) wilden, waardoor we veel meer de regie konden behouden. 

 

Het bezoek en de steun van Monique in de kraamweek heb ik als onmisbaar ervaren en heeft me enorm geholpen om opnieuw te bepalen wat belangrijk voor me was en wat ik nodig had. Mede hierdoor kon ik sneller herstellen en betere keuzes voor mijzelf maken. Ik zie het traject met Monique daardoor niet alleen als een steun bij de bevalling, maar echt als een investering in mijzelf. mijn baby en mijn gezin. Ik gun iedere vrouw een waardevolle steun als Monique bij de zwangerschap en bevalling.

 

​Nina & Rogier

Een hele fijne Doula

 

Mede dankzij Monique kijken wij terug op een prachtige bevalling. Tijdens de zwangerschap konden we bij haar terecht met allerlei vragen en heeft ze ons veel informatie gegeven. Ook de boeken die ze ons leende (met name Positief over bevallen van Milli Hill) brachten onderwerpen aan het licht die ons erg hebben geholpen.

Door de vragen die Monique stelde kregen we de ruimte om een beeld te vormen hoe we de bevalling voor ons zagen. Hierdoor kwamen we dichterbij onze wensen, maar konden we ook stilstaan bij onze onzekerheden en zorgen. Door haar fijne manier van begeleiden op basis van gevoel, maar zeker ook feitelijke informatie konden we we met meer vertrouwen naar de bevalling toe leven.

Haar thuisbezoeken waarbij aromatherapie, bewegings/ademhalingsoefeningen en massagetechnieken voorbij kwamen, waren fijn en gaven houvast. Monique heeft ons geholpen met het samenstellen van het geboorteplan, door dit uitgebreid door te spreken konden we alle scenario’s doorlopen en ook rekening houden met de varianten die we anders liever uit de weg waren gegaan.

 

De bevalling is anders gelopen dan we vooraf hadden bedacht: we wilden graag naar het geboortehuis maar het ging allemaal zo snel dat het een thuisbevalling werd. Ook was het niet mogelijk om snel genoeg het bevalbad op te zetten, maar omdat Monique zo snel bij ons was, konden we alle last-minute veranderingen met liefde en zoveel mogelijk rust ondergaan.

Monique was voor ons allebei een steunpilaar, een rots in de branding, die bij alles wat er gebeurde onze keuzevrijheid voorop bleef stellen. We zijn heel blij en dankbaar met de steun van Monique bij deze mijlpaal in ons leven.

 

Meike, Joost en Puk

Lieve Monique, ik kijk positief terug op de geboorte van Desi en ik weet dat dat echt door jou komt. Ook omdat het toch iets anders verliep dan we hadden gehoopt.

Vanaf het moment dat je bij ons binnenstapte, wist ik het eigenlijk wel meteen en toen we daarna gezellig hadden gekletst wist ik het zeker. Please be my Doula! Je hebt zoveel kennis en communiceert zo liefdevol, duidelijk en vooral met oprechte aandacht.

Na elke sessie voelde ik me zo energiek en had ik veel vertrouwen in de bevalling. De sessies alleen waren heel fijn zodat ik dingen af kon sluiten en vertrouwen kreeg in mezelf tijdens de bevalling en de partnersessies brachten mij en Jeroen nog meer samen waar we nu nog steeds op meevaren!

Tijdens de bevalling stond je echt de hele tijd voor me klaar en dat zal ik nooit vergeten. Ik zie het nog steeds voor me, jullie hadden het heel gezellig gemaakt in de kamer en zie nog steeds het moment voor me dat ik op het ziekenhuisbed zit en dat jullie mijn voetjes gingen masseren. Dat was even de enigste manier om de weeën op te vangen en we hebben zelfs nog even gelachen. En dat terwijl alles niet ging zoals ik had gehoopt was dus een hele prestatie!

In de kraamtijd hadden we een sessie waardoor we de reis samen liefdevol konden afsluiten, iets wat ik echt nog even nodig had. En dat besefte ik pas toen het gesprek beëindigd was. Jeroen en ik keken elkaar aan en hadden een heel voldaan gevoel en gaven elkaar een stevige knuffel van dankbaarheid.

Je voelde voor mij tijdens het gehele proces (zwanger-bevallen-kraamtijd) aan als een vriendin, Doula en relatietherapeut in 1 en ik gun iedere zwangere vrouw een Doula zoals jou!

Liefs & een hele dikke knuffel,
Michelle

Lieve Monique,

 

Wat ben jij een fantastisch lieve doula en coach! Om even bij het begin te beginnen: wij werden aan elkaar ‘gematched’ ondanks dat ik helemaal in Singapore zit. Tegenwoordig maakt afstand niet uit; via zoom gingen de sessies echt heel makkelijk en de afspraken plannen voor een volgende sessie ook. 

 

Bij de eerste sessie wist ik nog niet zo goed wat ik moest verwachten. Tijdens mijn vorige zwangerschap had ik geen doula. Ik wist toen wel van het bestaan en jeetje had ik toen maar geweten hoe waardevol een doula (zoals Monique dan) is! 

 

Monique luisterde gelijk naar mijn verhaal en probeerde te begrijpen waar mijn ‘angsten’/ trauma’s van de vorige bevalling lagen. Dit hoefde ik bijna niet uit te leggen, ze had al snel door waar ik enorm tegen aan liep en dat het tijd was om de rollen om te draaien: zij heeft mij geleerd dat een bevalling net zoiets is als alle andere dingen in het leven (zoals je werk bijvoorbeeld) waarin je als vrouw de lead mag nemen. Dat mag altijd, dus waarom zou dat  niet ook voor je bevalling gelden?! 

 

In de sessies daarna zijn we dieper op de bevalling ingegaan, mijn wensen en mijn angsten. Monique deed meditaties bij mij en we hebben ook een partnersessie gedaan! Dit was ook heel waardevol. Mijn partner haalde daar voor zichzelf bijvoorbeeld een opdracht uit; hij wist zijn rol niet zo goed bij de bevalling maar kon wel helpen door bijvoorbeeld op mijn rug te drukken tijdens de weeën. Dit soort technieken leerde Monique hem via de zoom sessie: gewoon voordoen en hij deed het na! Tijdens de bevalling heeft hij dit uitstekend gedaan! 

 

Daarnaast heeft ze mij in alle Zoom-sessies heel veel geleerd over de bevalling: het proces en de natuur. Ook over de hechting met je baby en opnieuw dat je als moeder jouw eigen kraamtijd bepaalt. Het hele proces met Monique gaf mij enorm veel zelfvertrouwen om zonder angst en heel zeker van mijn keuzes de bevalling in te gaan. 

 

Zo was het mijn keuze om zo natuurlijk mogelijk te bevallen dit keer: zonder hormonen en apparatuur. Ook heeft Monique mij uitgelegd dat de navelstreng pas later door laten knippen heel goed is voor je baby. Ik zag dit allemaal niet zo 1,2,3 gebeuren: ziekenhuizen zijn hier in Singapore erg medisch en niet zo op natuurlijk ingesteld. Ze zetten het liefst gelijk een spuitje en helpen de natuur een handje. 

De dag vóór onze laatste sessie braken mijn vliezen ‘s nachts. Ik dacht toen ‘Dit moest zo zijn; het was goed zo. Monique heeft mij alles geleerd, nu moet ik het zelf doen!’ Alles ging als gepland: niet één spuitje, geheel natuurlijk en de navelstreng helemaal uit laten kloppen. Wat een droom bevalling! 

 

Ook onze sessies na mijn bevalling waren heel waardevol. Ik voelde mij totaal anders door de hormonen dan de sessies ervoor, maar opnieuw begreep Monique mijn behoeftes. Ze leefde erg mee, stuurde hele fijne tips (over bijvoorbeeld goede oliën voor op mijn wond) waar ik anders nooit van had geweten. Ook herinnerde ze mij aan het feit dat dit mijn kraamtijd was en waarin self care ook heel belangrijk is. Zo stom, je weet het wel maar je bent door de hormonen zo anders: het was zo fijn om dat even als me-time met Monique te kunnen bespreken. 

 

Nog even kort over Monique zelf: ze is heel lief en weet heel veel van bevallingen en alles eromheen af. Ik heb bewondering voor al haar kennis en raad haar aan iedere zwangere aan. Je liefste maatje (naast je partner) tijdens je zwangerschap!

 

Dankjewel lieve Monique voor een zeer positieve ervaring van onze zwangerschap, bevalling en kraamtijd: we hadden het niet zonder je willen meemaken! 

 

Groetjes,

Charissa en Theo

Fiene en Oskar 

© 2017 door Monique van der Werff

Praktijk Eja - KvK nr.71539425

Haarlem, Noord-Holland

Praktijk

EJA

Telefoon: 06-50736769

Mail: info@praktijkeja.nl

Haarlem, Noord-Holland

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon