Over mij

Wie ben ik?
Mijn filosofie

Jouw lichaam is gemaakt om te baren. Ik geloof dat jij het kunt.

 

Bevallen is in de eerste plaats een natuurlijk en fysiologisch proces dat we met een gerust hart aan het vrouwelijk lichaam over kunnen laten.

 

Helaas leven we in een cultuur waarin dat nogal eens in twijfel wordt getrokken. De verhalen en beelden rond bevallen die je te zien en horen krijgt (van vriendinnen, je moeder, op televisie, youtube) hebben invloed op jouw eigen denken en gevoelens hierover. Vooraf kun je heel wat piekeren en angsten uitstaan over je naderende bevalling. Ik geloof dat het zinvol is om die angsten niet weg te duwen, maar er op een milde manier naar te kijken, met zelfcompassie.

 

"Move gently towards what scares you."

 

Door de beelden en verhalen te onderzoeken en je bewust te voeden met helpende beelden en verhalen, kun je jouw eigen kijk op bevallen, je lijf en jezelf gaan veranderen. Een zwangerschap en bevalling (of het nu je eerste of je vierde kindje is) is een van de meest wonderbaarlijke transformaties die je in je leven meemaakt. Zowel fysiek, als emotioneel en mentaal. Je kunt je zwangerschap dus bij uitstek aangrijpen als een kans voor persoonlijke ontwikkeling. In de kakofonie van meningen van anderen, kun je naar jouw eigen stem leren luisteren. In contact met jouw lichaam en jouw kindje kom je in contact met een diepere wijsheid in jouzelf. Zo zorg je ervoor dat jouw bevalling niet het verhaal wordt van je moeder, je verloskundige, je vriendin, je collega of wie dan ook, maar jóuw eigen verhaal. 

Lees hier meer over zwangerschapscoaching

Lees hier hoe een traject bij mij als doula eruit ziet.

"Joy is on the other side of fear"

Relevante bijscholing

* Spinning Babies 

* Zwangerschapsmassage 

* Kraammassage

* Aromatherapie voor zwangerschap en bevalling 

* Rebozo

* 'From Womb to World' (birth imprint) van Anna Verwaal

* Psoas van Liz Koch

* 'Wat beweegt het bekken?'

* Birthstory listening van Pam England

* Nutritional preparation for birth van Jacky Bloemraad-de Boer

* Postdoc klinische doulastage in het AMC

* Landscape of Loss

Ik ben gepassioneerd door de kracht van de vrouw en haar lichaam om nieuw leven op aarde te zetten. Ik gun iedere vrouw én haar partner dat zij met trots en een goed gevoel terug kunnen kijken op de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ik geloof dat dit jullie een krachtige start als ouders geeft. 

 

Na de geboorte van mijn dochter was ik enorm onder de indruk van de oerkracht in mijn eigen lichaam tijdens mijn bevalling. En ook van hoe goed mijn partner mij (samen met onze fantastische vroedvrouw en doula) wist te steunen. Zij gaven mij vertrouwen, ook op mijn zwaarste momenten. Ook na de kraamtijd bleef ik gefascineerd door alles wat met bevallen te maken heeft.

Zo kwam ik bij de opleiding van JJ Doula Amsterdam terecht.

Na 10 jaar met veel plezier in het theater te hebben gewerkt, heb ik nu 7 jaar ervaring als coach. Dagelijks sta ik mensen bij in het overwinnen van hun angsten en moedig ik ze aan om zich krachtiger uit te durven spreken.

Mijn achtergrond als actrice, schrijfster en regisseuse helpt me enorm om me in te leven. Zo kan ik mijn eigen ideeën en voorkeuren opzij zetten en die van jou (en je partner) voorop stellen. Daarbij krijgen jullie mijn volle aandacht en luister ik naar jullie. ​Ik vind dat jij de regie over jouw eigen bevalling hoort te hebben. Het is tenslotte jouw bevalling, jouw ervaring, jouw (jullie) verhaal. 

 

Vertrouwen, openheid, moed, autonomie en verbinding zijn voor mij de belangrijkste waarden waarop ik mijn doulapraktijk baseer.

 

Mijn achtergrond
Doula-opleiding

BiA Doula Training (voorheen JJ Doula Training) 

Dancing For Birth™

Gecertificeerd instructeur

Verhalencoach en -trainer

Speech Republic

Actrice, schrijfster, regisseuse

White Rabbit Theater

Praktijk Eja

Eja is de naam van mijn oma. Voordat zij (thuis) beviel van haar zes kinderen, was ze in de jaren '50 werkzaam als vroedvrouw. 

 

Mijn oma is een belangrijke inspiratiebron voor mij. Van haar 'kleine daden van verzet' tijdens de tweede wereldoorlog leerde ik wat ware vrijheid betekent: dat je niet meer bang hoeft te zijn.

 

Het was tijdens haar begrafenis in 2015 toen ik samen met haar kinderen en vele andere kleinkinderen rond haar kist stond, dat ik voor het eerst de kracht voelde van de vrouw om het leven door te geven. Daar voelde ik ook voor het eerst mijn eigen kinderwens.

 

Omdat zij in vele opzichten de bron is van het pad dat ik nu bewandel, wilde ik mijn dankbaarheid uiten door mijn praktijk naar haar te noemen.

Overige activiteiten

* Namens Stichting Geboortebeweging geef ik 8 keer per jaar een gastles over ‘individuele cliëntparticipatie’ (informed consent)

aan de Academie voor Verloskunde in Amsterdam en Groningen.

* Samen met kinder- en jeugdpsycholoog Marleen Drewes geef ik de cursus ‘Radical Selfcare voor aanstaande ouders’. 

* Ik was dagvoorzitter bij o.a. het ‘Expanding Normal’ Doulacongres (NBvD) en Less is More Oxytocin symposium (ENCA)

© 2017 door Monique van der Werff

Praktijk Eja - KvK nr.71539425

Haarlem, Noord-Holland

Praktijk

EJA

Telefoon: 06-50736769

Mail: info@praktijkeja.nl

Haarlem, Noord-Holland

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon